Новини
Salone del mobile, Милано 2017

Salone del mobile, Милано 2017

December 27, 2017
Елиа Недков

За мен Salone del Mobile Milano е барометър. Обученото око може да разпознае не само актуалните тенденции, но и да предвиди промени в по-голям мащаб, свързани както с дизайна, така и с живота. Прави ми впечатление едно преместване на фокуса от формата и предмета към подхода като цялостен феномен. Този подход дава условия, той е нещо като сезон, който носи със себе си определени атрибути и възможности. Формата получава второстепенна роля, а протагонисти стават атмосферата, материята и пространството.

Моите любими примери от Salone 2017:

1. Инсталацията на Hermès по дизайн на Studio Hermès, Guillaume Delvigne и Damian O’Sullivan. Тя пренася наблюдателя на слънчев гръцки остров. Свят, изграден от тухли, които се издигат, за да станат стени, лягат, за да станат под, трошат се, пресъздавайки земя. Щандът беше архитектурно издържан, светлината, текстурите и обектите си кореспондираха добре, създавайки една спокойна и естетична среда.

2. Paola Lenti, “Accordi”, представена в нова локация на Via Orobia 15 - старо индустриално хале от началото на миналия век със сурови стени, голи греди, завзето от буйна растителност. В обектите може да се наблюдава синтез между форма и функция и тенденция за създаване на общ хоризонт, който отменя всяка граница - вътре/вън, отворено/затворено. Семплият дизайн, цветовете, растенията - всичко се превръща в наративен материал, в метафора. Високите пространства без врати и дървените пътеки въвеждат посетителите в композиция от сюжети и вариации на едно постоянно търсене на красотата. Този лабиринт носи усещане, че си попаднал в архаичен свят и едновременно с това в модерна и изискана градска среда. Въздухът е обогатен с кислород и тиха класическа музика.

3. Danese: “Fragments of Life”: Тази година арт директор на известната италианска марка за аксесоари стана Ron Gilad, който внесе нов заряд - освободен от условности, леко ироничен, но и интелигентен, свързан с изследване и създаване на иновативен език на функционалните обекти, които с течение на времето са се превърнали в символи.

Още в началото на своята работа Gilad започва с хуманизиране на логото на Danese чрез добавяне на две точки, изобразяващи очи, отворени за бъдещето на дизайна. Инсталацията е представена в стара буржоазна вила, която се намира на Via Canova, в близост до Арката на мира.

“Fragments of Life” съчетава минало и бъдеще, инкубатор за експерименти, манифест на опростеното, на естетската взискателност и иронията.

Не само дизайнът, но и фотографията, занаятите, графиката, анимацията стават тема на анализ. Обектите не са утилитарни в битов смисъл и не са ориентирани към консуматорска публика и подход, но за мен именно това ги прави ценни и вдъхновяващи.

4. Wonder Glass с инсталацията “Between Light and Time” в Instituto dei ciechi. В сградата на института , която създава строга и театрална обстановка, са представени проекти на осветителни тела, вдъхновени от флуидността, лекотата и отраженията на светлината във вода.

Nao Tamura -“Fluid”. Дизайнерката е вдъхновена от момента, в който слънцето докосва лагуната и създава отражения по повърхността на водата, улавяйки една искра. Работата й е деликатна, семпла и носи нюанс на импресионистична картина.

Hideki Yoshimoto- “Rise and Drift”, се фокусира върху органичната форма на водните мехурчета и пречупването на светлината. Подкрепена от WonderLab, лабораторията за иновации и технологии в WonderGlass - Yoshimoto пресъздава сложния начин, по който светлината се отразява и прониква в различни материали, което води до хипнотизиращ визуален ефект.

No items found.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Salone del Mobile Mилано 2024
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024
Salone del Mobile Mилано 2024 - Градът
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024