Новини
Мебелен салон – Милано – ‘2023

Мебелен салон – Милано – ‘2023

May 2, 2023
СКЛАДА

Мебелният салон в Милано отдавна не е само търговски панаир, а е едно от най-значимите културни средища  на света в областта на дизайна .Не случайно Милано е наречен - световна Столица на дизайна. Тази година е поредната , която потвърждава този статут пълноправно.

Очевидно, след ковид кризата, хората имат потребност от надежда ,че има изход и можем да се справим с предизвикателствата на съвременната епоха. Единствения истински отговор идва именно от света на дизайна . А Милано, по време на мебелния салон е най- пъстрия, жизнерадостен, красив и изпълнен с надежда свят, който можем да срещнем.

От търговска гледна точка мебелния салон в Милано е най- точния инструмент , с който една компания може да измери валидността на своите продукти. Точно тук, и никъде другаде, се събират търговци от всички краища на света ,както и просто потребители . Лакмуса .който тези хора дават е абсолютно точен и никоя маркетингова агенция не може да го замени.

Ако си просто посетител пък получаваш шанса да видиш на куп всичко значимо в областта на мебелите. Щом са на Милано значи са успяли да минат през доста сериозното изпитание и подготовка, защото този панаир е истинско състезание по зрялост за компаниите-производителки.

Милано дава шанс и на новоизлюпени дизайнери да покажат своята креативност , както и на новоизлюпени компании. Но критериите са толкова високи, че дори и те трябва вече да имат необходимото ниво на качество. Затова и поради още много причини Милано се изпълва с хора от цял свят. Най-пъстрата и в същото време културна тълпа, която може да съществува събрана на едно място.

Тази година беше много богата и на изложби и събития извън панаира   ,организирани от  най-различни компании и организации. Цели 350 на брой. Те са разположени в прекрасните градски пространства и сгради, които Милано щедро предоставя. А реномираното издание INTERNI , организира гид под името – Design Re.evolution.

Ето и някои от най-специалните:

  • Triennale – изложба “Droog30. Design or Non design”; “Museo del Design italiano”;
  • Fondazione Castiglioni;
  • Museo del Novecento – “Concetto spaziale neon” – Lucio Fontana
  • Museo Bagatti Valsecchi – “Palazzo delle meraviglie”
  • Galleria Rossana Orlandi
  • Alcova – platform for independent design.
  • Orto botanico di Brera- ENI Space
  • Torre Velasca – QR code:Quick RE-Evolution code
  • Universita’ degli Studi di Milano
  • Hangar

Може би единственото нещо, което можем да кажем още касае значимостта на дизайна и ролята на дизайнера в съвременното общество. Ще цитирам няколко важни протагонисти : единият е  Ай Вейвей – известният китайски артист , по повод изложбата му в Дизайн Музея в Лондон – “ Ai Weiwei : Making Sense” – „Дизайнът задължително е част от политиката и отразява неизбежно, нашето отношение към живота и нашата представа за света. Има връзка с начина по който определяме кои сме .“ А Кристиян Мохадед  в интервю с Марва Грифин казва: „ Дизайнът дава отговор на проблемите на обществото.Това е дисциплина, която е специален инструмент ,както към науката , така и към образованието, политиката  и други сфери, в които обществото търси отговор на въпроса как да се подобри качеството на живот. Обществото е длъжно и трябва да преосмисли моделите на консумизма.“

Май е дошло времето в което можем да редефинираме мисълта на Достоевски – „Красотата ще спаси света“ със „ Дизайнът ще спаси света“.

No items found.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Salone del Mobile Mилано 2024
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024
Salone del Mobile Mилано 2024 - Градът
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024