Новини
Design Miami / Basel 2017

Design Miami / Basel 2017

December 27, 2017
Лидия Манолова

Какво ни каза Design Miami / Basel 2017

Колкото и да сме информирани за новостите и тенденциите в света на дизайна, изложението Design Miami/Basel открива съвсем нови хоризонти. Посещението му е емоционално преживяване, което дава усещане за свобода и разбиване на стереотипите, които сме изградили по отношение на изкуството, което се създава чрез дизайна.

Трите дни, прекарани в Базел в началото на юни, бяха за СКЛАДА не само едно чудесно начало на лятото, но и истински емоционален и духовен заряд за дълго време напред. Дванадесетото издание на изложението за изкуство и дизайн, превърнало Базел в основна дестинация за галеристи, колекционери и ценители - за всеки, който иска да види, чуе и усети влиянието и перспективите пред голямата картина на дизайна, определено дава повод не само за емоции, но и за анализи и предефиниране на познатия ни пазар.

Какво е Design Miami?

В самото начало трябва да кажем, че Design Miami/Basel не е мебелно изложение. За разлика от смайващите инсталации и концепции, с които брандовете представят продуктите си в Милано, тук най-добрите галерии в света поставят акцента върху темата, която ги интересува и която проучват -  уникални мебели, аксесоари и бижута, често от частни колекции, обхващащи периодите от Art Deco и Art Nouveau, модернизъм, средата на XX век, съвременно изкуство - изключително широк обхват от стилове и естетика, куриран с възможно най-високите стандарти. Тази година около 50 галерии (най-много от всички изложения досега в Базел!) показаха експозиции на мебели, осветление, предмети на изкуството от 20 и 21 век - всички с качеството на музейни експонати. Всяка от тях балансира ексклузивната търговска възможност с  много висок културен пласт - колаборации с дизайнери и дизайн институции, панели и лекции на светила от света на дизайна, архитектурата, изкуството и модата, както и уникални проекти, възложени на изгряващи или водещи дизайнери и архитекти. За първи път имаше присъствие на галерия от Южна Америка - Mercado Moderno от Рио де Жанейро, а единствената галерия от бившите социалистически страни (също за пръв път в Базел), беше московската Heritage.  

Първи впечатления

Построената преди 4 години, сградата на Herzog & De Meuron в Messe Basel, в която се провежда изложението, сама по себе си е преживяване - във фоайето, от чийто купол нахлува естествена светлина, ни посреща инсталацията на американския модени дизайнер Том Браун (Thom Browne) - мистична "гора" от дървета, растения и животни, изработени от текстил. До тях е инсталацията му от автентични работни маси - бюра от средата на XX век, икони на дизайна, които са негова страст. Куратор на програмата Design at Large тази година, той насочва вниманието към въпроса как дизайнът като метод на изкуството определя живота ни чрез работата и работното пространство. Заедно с разглобяемата къща на Жан Пруве от 1944 г., представена от парижката галерия Patrick Seguin, духът на тази инсталация задава една от основните теми на Design Miami /Basel - всъщност, най-силна като представяне – продуктите, създадени между двете войни и в средата на XX век. Тя обединява фокуса и интересите на галериите от цял свят и ясно определя тенденцията - търсят се лимитирани издания, които са важна част от историята на дизайна и са симбиоза между изкуство, авторски търсения и манифести на цели направления. На границата на тези различни творчески светове, тези мебели, лампи, аксесоари, арт предмети са експресивни, с индивидуален характер - и като цяло са еманация на идеи и концепции, далече от пазарните трендове.

Акцентите

Без съмнение това е годината на историческите икони - буквално пред очите ни галериите разкриват съкровища, които бихме могли да видим само в музеите. Големият италиански дизайнер Еторе Сотсас, който щеше да навърши 100 години през 2017, беше представен от няколко галерии - на щанда на Friedman Benda беше изложена колекция от стъклени и керамични съдове на Сотсас, забележителни с подхода му към цветовете и формите. Както и серията шкафове от дърво на дизайнера, които демонстрират естетическата чувствителност и смелостта му в експеримента с материалите.

Галерия Casati от Чикаго поставя в центъра на вниманието италианския дизайн след войните  и показва работата на големи имена като Франко Албини, Андреа Бранци, Джо Понти, Еторе Сотсас... Показаните на изложението мебели и осветителни тела на групата BBPR (1934), създадени за частен интериор в Милано, са забележителен пример за подхода им в дизайна, който достига до изкуство - съчетание между модернистичното верую на групата и антични детайли.

Миланската галерия Nilufar беше посветила щанда си също на BBPR - с обществените и частни проекти на групата като осветителни тела за кино в Милано и параван от дърво, метал и стъкло, проектиран за частен дом.

Известните Carpenters Workshop с галерии в Париж, Лондон и Ню Йорк показаха лимитирани серии уникални предмети от съвременни автори - Начо Карбонел, Винченцо де Котиис, Джакомо Равали.

Отвъд мебелите

Дизайнът като метод за създаване на изкуство, което вълнува, разширява личните ни граници, показва цял един нов свят и ражда усещането за липса на граници, за изключителна свобода на духа - ако може да обобщим чувството, което оставя Design Miami / Basel, това би било точно.  Заедно с уникалните мебели и проекти имаше и такива, които вълнуват с красотата и емоцията, с историята на създаването си - като работата на дизайнера Tuomas Markunpoika - "Engeneering Temporality" - скелет от метална мрежа с формата на старинен шкаф. Предметът разказва историята на мъчителния процес на загуба на паметта - още докато е студент в Академията в Айндховен, дизайнерът е свидетел на заболяването на своята баба от Алцхаймер. Разпадането на личния свят от спомени е пресъздадено метафорично с технологията, която създава  - покрива някои от любимите й мебели с мрежа от метални пръстени и изгаря дървото до пепел.  И скелетът на спомена за обичания човек се превръща в изключително красив предмет, изкуство с колекционерска стойност...

Обект на колекциониране

Галериите за дизайн са сравнително ново явление - много актуално като тенденция, то предоставя едно широко поле пред колекционерите. Инвестицията в мебели - уникати все още не е твърде висока като стойност, но със сигурност е печеливша. Забележителни с това, че са функционален предмет на изкуството, тези мебели имат история, която ги прави ценни и желани. И ни казва нещо много важно за нашето съвремие - изкуството не е само картини и скулптури; ценните мебели не са само антикварните - дизайнът на XX век е създал и продължава да създава изключителни продукти, които изразяват полет на фантазията, липсата на граници пред въображението и чувството за свобода, от което всикчи така се нуждаем.

Това ни каза Design Miami / Basel през юни 2017 г.

No items found.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Salone del Mobile Mилано 2024
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024
Salone del Mobile Mилано 2024 - Градът
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024