Urban vitality

With attention to scale and carefully selected product design, Rumen Evstatiev and SKLADA infuse urban vitality into the interior.

 

Project: Rumen Evstatiev and SKLADA

Photos: STUDIO BLENDA

Text: Elena Sergova

Добрият диалог в дизайна и архитектурата може да породи усещане за непреднамерена находчивост така, както професионалните музиканти събират инструментите си в абсолютен синхрон. В този централен софийски апартамент дизайнерът Румен Евстатиев и екипът на СКЛАДА провокират таен разговор между разнообразни елементи на базата на цветоотделящия принцип и тактилните качества на материалите. Не сте сигурни, че разбирате този диалог? Луис Армстронг би казал, че никога няма да узнаете какво е джаз, ако трябва да питате.

Основното пространство в жилището е организирано като дневна, отворена към трапезарията и кухнята. Овалните линии на ниските маси на Себастиян Херкнер и геометричната шарка на килима, повеждат погледа към кухнята, решена в характерен наситено зелен цвят. Балансът във формите, пастелните тонове и лекото, но монолитно присъствие на трапезарната маса на белгийския дизайнер Ален Жил предполага естествено и фино присъствие в кухнята. Цветът на кухненските шкафове  и плота от Corian е композиционен елемент, който се повтаря в мивката от Ceramica Cielo в банята за гости. Създадено за милениъл обитателка, пространството носи отношение към дизайна, присъщо на това поколение към себе си - уверено, предизвикващо сякаш на шега и поставящо под въпрос утвърдените авторитети.

Именно диалогът между лекотата на новото и утвърденото старо, е завихрен и уловен в осветлението над масата - стъкло от най-добрите венециански майстори съхранява баланса между съвременност и традиции. Еквилибриум към усещането за въздушност внася едрият диван Meridiani, заземяващ пространството. 

Динамичен акцент в коридора са ръчно изработените лампи на Енцо Кателани. Всички сервизни помещения остават умело скрити, тъй като тапетните врати позволяват на погледа да се носи плавно през формите, без да бъде спиран - така, както гледаме напред към хоризонта. С максимално изчистване на средата - вграждане на всички уреди, климатици и радиатори, апартаментът нашепва кредото на добрия дизайн: той се ражда там, където функцията и изкуството са равностойни.

Металните черни елементи, рамкиращи пространството, присъстват и в спалнята, където градският ритъм се улавя от динамичния иновативен и лек модел на леглото Grooove от Caccaro. Релсата на леглото е смарт решение за съвременния живот - с един клик от телефона любимата плейлиста и приглушено скрито осветление отвеждат към света на Морфей.

Атмосферата в кабинета е преднамерено спокойна и дава въздух на силния цветен акцент - дивана Nuvò от Campeggi. Семплият и динамичен подход към проекта резонира в простия обем, чиито части се движат без помощта на сложни механизми.

В проекта е работено с усет и внимание към човешките измерения на дома и средата. Композитните бетонни обшивки в спалнята, релефните стенни панели в дневната и картините на Женя Адамова, създават усещане за завършеност и структура така, както отличната джаз импровизация улавя прецизната форма и хармоничност. И също като музикалния си аналог, този апартамент синтезира най-важното - изкуството и дизайнът са език на емоциите.

 

 

  

В дневната зона – диван Norton (Meridiani), кафе маси Echino с ефектни крака от трипластово стъкло – Себастиян Херкнер за Zanotta, кресла Oliva – Констанс Гисе за Zanotta и килим Hexa – студио Enblanc за Gan.

В трапезарията – маса с глинено покритие Geometric на белгийския дизайнер Ален Жил за Bonaldo, стол Elipse от Патрик Жоaн за Zanotta и осветително тяло от венецианскo стъкло от Vistosi.

В коридора – осветително тяло Stchu-Moon от Енцо Кателани за Catellani & Smith над конзола Metrica (Mogg, Italia).

В спалнята и кабинета – легло Groove от Caccaro и диван легло - Nuvò от Campeggi.