10 Август, 2021

Николай Петров GLOW x СКЛАДА

от Елена Сергова

Неслучайно, когато фасадата на СКЛАДА се превръща в платно, графити изкуството се подписва първо. Започнало от нюйоркските влакове, изрисувани нелегално, то еволюира и изминава дълъг път до сърцата на по-широка публика и колекциите на институции като Guggenheim и Wien museum. Днес като че ли все по-смело го прегръщаме като достоверна форма на съвременната ни култура и един наистина органичен път към подобряване на градската среда.

 

Николай Петров GLOW, който е първият артист, преобразил витрината на СКЛАДА, умее да работи с фината материя на съвременния градски контекст. Ще познаете геометричните форми и играта с цветове с почерк GLOW, където и да ги видите - от жилищна фасада в Габрово, подлеза на централна автогара в София, или грандиозното баскетболно игрище в Косово. За стила си, така мигновено пленяващ погледа, той разказва:  “По-смелото залитане в абстрактното и работата само със цветове дойде основно по време на пандемията. Ако говорим за някакъв преход, може би това е този момент, свързан до голяма степен с преодоляване на рамката, че съм графити артист. Това е същността и водеща концепция в развитието ми - пълна свобода, без определение и дефиниция.”

 

През 2020г. проект на GLOW създава прецедент у нас, прекрачвайки прага на Националната галерия Квадрат 500. "Мечтите се случват естествено - никога не съм си мислил, че ще излагам в Квадрат 500, може би защото не съм гонил твърде далечни цели. Просто едното води до другото, и в един момент името ти започва да работи за теб. Твоята мисия остава да се запазиш максимално свеж и да не спираш да се провокираш, да експериментираш и да си уверен в себе си.” Тази лична мечта обаче, има много по-идеалистична посока от самоцелен пробив или творчески егоцентризъм. Визията на Николай с всеки един от проектите е конкретна -  “Стрийт арт изкуството заслужава много повече внимание - представителна част от съвременните художници в България творят в това направление и статута на “драскачи” е обиден.”

 

За проекта със СКЛАДА Николай разказва с особен афинитет поради спецификата на задачата - да “играе” с архитектурата на сградата в унисон с геометрията на почерка му. “Намесата на геометриите подсили формите, накара ги да изпъкнат, сякаш придобиха още едно измерение. Самото пространство е специфично като площ, а подът се превърна в своеобразна рамка и сложи финалната щриха. Преминавайки през фасадата, погледите по навик забити в краката, сега се вдигат нагоре - смислен жест, за който с мобилните устройства в ръце, забравяме.” Освен, че минувачите настройват окото си за детайла, колаборацията има още една важна роля - среща на доверие между два свята, които може би не биха пресекли орбитите си. Процесът, разказва Николай, минава изключително гладко и води до няколко нови запознанства. Проектът създава паралел между фината повърхност на high дизайна и грапавата структура на стойностния стрийтарт - на пръв поглед несъвместими, но в същността си много подобни. Мисията и на двата свята е да вкарат в невидима многопластова структура иначе пръснатото ни съществуване.

 

Николай е завършил Националната художествена акaдемия, но талантът му често го повежда отвъд границите ни - в момента на интервюто ни той е на графити фестивал в Белгия, а графикът му е изпълнен с покани за арт резиденции и колаборации. Следващите стъпки за GLOW и Фондация “CITYWISE”, която Николай започва със цел популяризирането на графити арт, са да облагородят района около “Женски пазар” и Централна гара. Артистът GLOW осъзнава, че за да се развива пълноценно сцената у нас, трябва да поеме и организаторска отговорност. “Като Фондация сме си заложили фокус върху консистентната работа с концентрирани части, с връзка между тях и стратегически поглед на града. Малко по малко се получава наслояване и решаващ момент е съдействието на общината. Ако се случи истинска съвместна работа, обликът на района ще се промени. Представете си изчистени и спретнати фасади, премахнати рекламни табла, добре планиран стрийтарт - компоненти, които да подчертаят типичния чар на стара София. Холистичната връзка между нас и общината ще създаде прецедент, върху който много по-лесно да се градят и най-смелите визии за мечтаната градска среда.”

 

В думите и изображенията на GLOW СКЛАДА вижда не утопия, а реална възможност. Диалогът за градската среда има истински заряд и съвременен тон, когато в него се чуват гласове на граждани, артисти, бизнес и отговорните институции. А добрите примери носят вдъхновение и нещата зазвучават също толкова просто, колкото да направиш първата крачка.

 

След това втората и третата.

 

 

 

Фотография: 

СКЛАДА - Studio Blenda

Фасада, Габрово - Мирослав Иванов

Graff Express festival, София - Михаела Драганова

Guerilla Art Festival, Прищина - Agon Nimani

„Стената“ в Квадрат 500, София - Михаела Драганова