Неотдавна на витрината на СКЛАДА се появи впечатляваща композиция  от цветя и клони с малка табелка  „Икебан-ка“. С това симпатично звучащо българо-японско име авторът – Йоани Ямазаки, е нарекъл своя проект, който представя приветливото лице на древното японско изкуство икебана. Създаването на композицията беше истински пърформанс, а в следващите дни авторът се отбиваше да види как се развива във времето и да направи необходимите корекции .

Разговаряме с Йоани - син на архитектурното семейство Йоши Ямазаки и Надя Иванова, чието студио YAMAZAKI+IVANOVA architects предложи миналата година един от трите избрани проекта за преустройство на част от Централна баня. Самият Йоани има разностранни интереси – от медицина до музика, а в „Икебан-ка“ се изявяват семейната традиция и артистичният дух на японската част от семейството му.

„Баба ми не е практикувала икебана, но се е занимавала с аранжиране на цветя. Леля ми е художничка, а съпругът ѝ – керамик“ - казва Йоани и добавя, че някога икебаната е била мъжко, даже самурайско изкуство, а баба му произхожда от такъв род. Идеята за „Икебан-ка“  се ражда, когато клиент на архитектурното студио на родителите му пожелал интериорът му да бъде завършен с цветна декорация в японски стил.

„В България има учители, които следват принципите на класическата икебана, казва Йоани – Не казвам, че това е нещо, което не може да се разбере от чужденец. Има обаче специфични неща като усета за това, къде да сложиш празнота, като в калиграфията. Важна е композицията на празните пространства. България е много богата на цветя и растения, някои от които хората пренебрегват. Почти никой не забелязва, че обикновената джанка е точно като японската вишна. Не е задължително да се използват скъпи цветя. В икебаната са важни не толкова материалите, а как се борави с тях. Затова нарекох проекта „Икебан-ка“ , исках да звучи приветливо, да има лекота, да показва на хората, че не е нещо недостъпно.

Йоани има няколко демонстрации пред публика, но най-голямо удоволствие досега му е доставил мини семинарът в айкидо клуб за деца до 8 години. А композицията в СКЛАДА е най-голямата, реализирана досега. „Случи се много добре, казва Йоани, а и процесът след това, при който се разместват клонки, добавят се цветя. Това е една динамична скулптура, която показва течението на живота.“