16 Март, 2021

Ико Паризи – дизайн, неподвластен на времето

от Цветана Шипкова

Има мебели, които никога не остаряват. Формите, намерени от техните създатели – архитекти и дизайнери, остават недокоснати от модите на деня, а на безупречната им функционалност могат да завидят много от днешните „хитови“ продукти. Това обяснява устойчивия тренд re-edition, който наблюдаваме в световен мащаб през последното десетилетие. Брандове като Cassina са особено облагодетелствани в това отношение – през дългото им съществуване за тях са работили поколения от най-добрите италиански дизайнери. Колекцията I Maestri връща към живот именно „вечни“ мебели на големите имена в дизайна и новото ѝ попълнение са няколко творби на малко познатия и нас Ико Паризи. Архитект, дизайнер, графичен дизайнер, фотограф, филмов режисьор, сценограф и художник, той е една от активните фигури на италианския модернизъм. Сицилианецът, роден в Палермо през 1916 под името Доменико Паризи, свързва живота и кариерата си със Северна Италия. Важните градове в неговата съдба са Милано и особено Комо, където си отива от този свят през 1996.

Надарен с разностранни таланти и интереси, през 1954 г. Паризи получава златен медал на десетото Триенале в Милано за своя проект Padiglione Soggiorno (Павилион дневна), след което ателието му La Ruota, основано със съпругата му Луиза, се фокусира върху частни къщи. Eдин от най-авангардните му проекти, който звучи особено актуално в сегашните времена на социално дистанциране, се нарича "Contenitori Umani" (човешки контейнери). Паризи разработва концепция за интимни и компактни пространства за различни човешки дейности, които в утопичния му проект са подвижни и могат да се групират според нуждите на семействата в сглобяеми и променящи се „къщи“. Заедно със скулптора Франческо Сомайни успяват да реализират само два прототипа – за почивка и медитация, през 60-те години.

През 50-те години Паризи се среща с Чезаре Касина и открива в него сродна душа. Така започва едно дълго и много плодотворно сътрудничество, което оставя в архива на Cassina безценни проекти, някои от които се връщат днес към нов живот. За пръв път в серийно производство се появявят мебели, проектирани от Паризи за частни къщи, които до сега са били изключителна рядкост. Така колекцията I Maestri се обогатява с фотьойла 875, проектиран от Ико Паризи за Касина през 1960, масата Olimpino, създадена за частна вила край езерото Комо през 1955, и елегантната конзолна маса PA ‘1947. Цялата колекция носи логото и подписа на Ико Паризи, а всеки екземпляр от лимитираната серия има пореден номер и е придружен сертификат за автентичност.