21 Декември, 2020

Приказният свят на Музея на детските книги и изкуство в Корея

от Цветана Шипкова

За някои творци времето на мартенската карантина и наложената изолация, с които ще запомним 2020, се оказа благословено.  Един от тях е испанският дизайнер Хайме Хайон, който получи точно навреме поръчка от Hyundai да създаде пространство за игри, библиотека и скулптурна градина в спонсорираният от компанията Музей на детските книги и изкуство - Hyundai Museum of Kids’ Books & Art (MOKA) в корейския град Намянгджу. На Хайон, често наричан магьосник заради причудливите си, остроумни и цветни инсталации, керамични съдове и фигури, беше даден „карт бланш“ да развихри фантазията си в този проект, който има за цел не само да радва и забавлява децата и родителите им, но и да ги направи по-чувствителни към природата.

В горната част по стените на централното пространство за игра са разположени фрески - огромни скици на Хайон, посветени на темата за еволюцията. Някои от персонажите сякаш са слезли от тях – кучето с дълго като салам тяло, слонът, зелената лама и една гигантска синя фигура, напомняща Пинокио, през корема на която минава мостче за катерене.  „Децата са постоянно действащи машини за въображение“ – казва Хайон – „Затова просто им дадох инструменти, за да се забавляват, да виждат нещата чрез рисунките и да си представят, че някои от тях са станали триизмерни и те могат да си играят с тях.“ 

Оттук семействата могат да се разходят до по-спокойното пространство на градината, също покрита със стъклен покрив, за кратка почивка. Посрещат ги гранитни скулптури с месингови детайли и фонтан с формата на глава, разположени сред успокояваща зеленина. 

Третото пространство, проектирано от дизайнера, е библиотеката MOKA, където около 2000 детски книги с природна тематика са разположени примамливо на височината на малките хора. „Исках да създам пространство, в което децата биха искали да избягат “, казва Хайон. Таванът се поддържа от гигантски фигури с вдигнати ръце, оградени от места за сядане, които изглеждат като поли. „В пространството имаше носещи колони“, обяснява дизайнерът, „затова направихме тези фигури, изглеждащи така, сякаш държат тавана. Това е интересен начин за прикриване на техническите елементи.“ Освен библиотеката в музея има и друг образователен център и „лаборатория за изкуство “, която ще бъде домакин на изложби с природна тематика.