16 Април, 2020

Румен Евстатиев: „Надявам се да се преосмисли раздутото производство на безполезни неща“

от Цветана Шипкова

Румен Евстатиев е интериорен дизайнер с разпознаваем почерк и собствен стил. Проектите на неговото RE design studio се отличават с финото изграждане на средата, подчертаното внимание към всеки детайл и чистите линии на обзавеждането. Казва, че намира вдъхновение в творбите на Рене Магрит и Донълд Джъд, а ние от СКЛАДА го познаваме като отличен партньор от проектите, по които сме работили заедно.

Какво се промени в работата ти при новата ситуация?

В  известен смисъл се чувствам късметлия, тъй като  начинът, по който съм си организирал работата не ме кара да страдам от стреса на промените. Ателието ми се намира на приземния етаж на къщата, в която живея. Сега срещите ми с клиентите и колегите, с които работим по проекти ми се разредиха, но пак си казваме нещата, които искаме, главно чрез интернет. Най-много ми липсва контактът с природата, затова понякога импровизирам работно място в градината.

Ще извлечеш ли нещо полезно от сегашния си опит за времето, когато нещата се върнат към нормалния си ход?

По-скоро още по-категорично ще попитам дали възприетият „нормален ход“ е наистина нормален? Парадоксално или не, в момента икономиката е пред колапс и една от причините е, че потребителите купуват само това, което им е необходимо.

Смятам, че и потребителите и производителите ще трябва да потърсят нови ценности в стоките. Надявам се да се преосмисли раздутото производство на  всякакъв вид безполезни неща. Неминуемо това важи и за много мебели, украси, дрехи  с изгубена идентичност и съмнителна естетика, направени от некачествени материали, философията на които е да ги поупотребяваме и изхвърлим.

Винаги съм изработвал проектите си така, че да могат да извлекат максималното от определения  бюджет и да се реализират със стойностни продукти. Използването на копия и нискокачествени, но грабващи окото продукти за мен е тема табу. Съветвам клиентите си, когато избират продуктите за дома си, по-скоро да мислят за инвестиция, все едно купуват изкуство, отколкото за нещо, което с лека ръка ще подменят във времето.

Ако това е осъзнае, може би задачата ми ще се улесни и ще мога да върша работата си още по-добре.

Какво четеш, каква музика слушаш, какви филми гледаш сега ? 

Тъй като засега не отчитам особени промени в заетостта си, не мога да кажа, че отделям повече време от обикновено за четене или гледане на филми. Обичам периодично да препрочитам някоя книга или да разгледам албум, и да открия нещо,което преди това съм отминавал.

Какви промени очакваш да настъпят в живота ни след пандемията?

Този изключително малък вирус постави на дневен ред огромни въпроси, постави граници.

С преразпределението и евентуалните загуби на капитали, свръхпотреблението и производството ще забавят ритъма си, което ще е благоприятно за околната среда.

Екологичните проблеми са много, а когато се съчетаят с икономическите последици от пандемията, ние - притиснати в ъгъла, ще трябва да преосмислим много неща. Например навиците и притежанията ни, пътуванията, изборите, които правим. Иска ми се масово да се обърнем към майсторските малки производители и да започнем да правим осъзнати избори, жертвайки безсмисленото изобилие. Вероятно голям шанс за развитие ще имат родните производства.

И все пак мисля, че не трябва да се страхуваме от последиците на пандемията. Може да се окаже, че това е  възможност да изградим нещо ново - устойчиво и достойно.