2 Юли, 2020

Четвъртото измерение на архитектурата

от Цветана Шипкова

Случвало ли ви се е да влезете вечер в привидно добре обзаведен дом или заведение и да се почувствате потиснат, да ви е някак неуютно, да не искате да останете дълго, независимо от компанията? Най-вероятната причина е в неправилното осветление. Светлината влияе на нашето настроение и самочувствие, и то в много по-висока степен, отколкото обикновено смятаме. Спомняте ли си как безрадостно и еднакво изглеждаха на изкуствена светлина почти всички стаи по времето на соца – осветени стандартно с една висяща в центъра на тавана лампа? Правилно разпределеното осветление може да създаде различна атмосфера във всеки кът на дома, да го направи по-уютен, да промени пропорциите на помещенията, да скрие някои недостатъци. То ни успокоява, настройва ни на романтична вълна или ни тонизира, за да работим по-продуктивно.

Не случайно осветлението се смята за „четвъртото измерение“ на архитектурата. Ето защо правилният подход е то да се планира едновременно с обзавеждането, да е включено в проекта още в началната фаза на ремонта или обзавеждането на новото жилище. Това е най-добрият начин да се избегнат по-късно проблеми с осветлението заради подценяването му при планирането. Тази грешка можете да избегнете, като се обърнете към професионалистите. Често срещаната идея, че проектирането на осветлението идва на финалната фаза на обзавеждането, води до големи пропуски и може да компрометира крайния резултат. Защото дизайнът на осветление не се  изчерпва с маркирането на източници на светлина върху плана на интериора, нито с избора на осветителни тела от каталог. Който разбира, че изкуственото осветление е ценен инструмент за дизайнера, може да създава с него различни атмосфери: стимулираща, успокояваща, топла ...

Добрите дизайнери на интериорни и екстериорни проекти мислят за осветлението от самото начало, като вземат предвид три основни аспекта. Това са: естетическото качество на дизайна; техническите параметри, като напримeр енергийната ефективност; и разбира се, преживяването и удоволствието на хората. Добре проектираното осветление може да превърне и посредствено пространство в по-привлекателно. Това се постига на първо място с избора на правилния тип светлина.

Всички сме усещали различното въздействие на „топлата“ и „студена“ светлина. Но какво точно значи това и какъв цвят е светлината? Макар, че я възприемаме като бяла, тя има различни нюанси."Топлото бяло" обикновено е с жълтеникав оттенък, а "студеното бяло" е със синкав нюанс. Някъде между тях се вмества „ дневната светлина“. Но „студена“, „топла“ и „дневна“ са доста неточни термини. Системата, която показва точния оттенък на светлината се нарича цветна температура, или корелирана цветна температура (CCT) и се измерва в градуси по Келвин. Странното при нея е, че скалата на Келвин върви назад: колкото по-висока е цветната температура, толкова по-студена става светлината, и колкото по-ниска е цветната температура, толкова светлината е по-топла. Топлата цветова температура, използвана в интериора, варира между 2000K-3500K. За сравнение – светлината на свещите е 1200К. Топлата светлина е предпочитана за осветлението на дома, заради усещането за уют, което създава. Важно е също, че хората изглеждат по-добре под тази светлина. Светлина с цветова температура между 3500-4100K се възприема като неутрална, но по-ярка, и създава усещане за чистота. Когато се използва в домовете, се съчетава добре с цветови схеми в гамата на синьото, и с бяло. Дневната светлина е с температура 5600К, а цветни температури над 6000K се определят като студени. Тази светлина е много ярка и стимулира бодростта, затова често се използва в офисите. Има обаче изследвания, според които ярката и студена светлина ограничава донякъде творческото мислене.

Това е само малка част от нещата, които трябва да знаем, когато избираме осветление за дома си. В следващата ни публикация ще стане дума за осветлението в различните помещения. И не забравяйте – винаги е по-добре да се консултирате със специалист – интериорен дизайнер. Колкото по-рано, толкова по-добре.