28 Май, 2020

Алхимиците от Formafantasma

от Цветана Шипкова

Formafantasma са ярки представители на арт-дизайн сцената - тема, която живо ни интересува. Днес я продължаваме с представянето на Андреа Тримарки и Симоне Фаресин или Formafantasma - дуо италиански дизайнери, базирано в Амстердам. Биографията им, която също започва в Нидерландия, е типична за много изгряли в последните години дизайнерски практики.  Двамата се събират още преди да кандидатстват в Design Academy Eindhoven заедно – с общо портфолио, и така продължават до завършването си през 2009 г. Запомнят ги първо с ексклузивните продукти, които показват на  изложения като Design Miami – предназначени за дизайн на границата на изкуството и занаятите. Изключително стилните им произведения издигат ежедневните предмети на друго ниво благодарение на оригиналния им подход и изключителното майсторство на изработката. Formafantasma често създават проекти, характеризиращи се с експериментални проучвания на различни материали и анализ на връзката между традиция и местна култура. Подхождат с внимание към устойчивостта на продуктите и процесите на изработката им, често възприемат обектите си като културни канали за информация.

Пример в това отношение е изложбата им Cambio в лондонската Serpentine gallery, която би трябвало да тече в момента, но за съжаление не може да се види, тъй като бе открита в началото на март и попадна под карантината. Тя е посветена на дървото във всички аспекти на неговия живот и история. „Искахаме да преобърнем идеята, че хората са единственият доминиращ вид“ – казват по повод на изложбата си дизайнерите. Всъщност става дума по-скоро за мащабно проучване на всичко, свързано с дървото – от молекулярния му състав до законите за добива му през вековете, минавайки, естествено, през използването му за мебели,музикални инструменти, и др. Показани са и някои мебели на  Formafantasmа.  

В работата на Андреа и Симоне като дизайнери се преплитат елементи от занаятчийството, промишленото производство и директната връзка между обекта и потребителя. Имат например колекция продукти, вдъхновени от архитектурата на древен Рим и мебели от застинала лава от вулкана Етна.

Към работата си подхождат като алхимици, за които всеки материал и всяко историческо, политическо или социално течение, са еднакво интересни и вдъхновяващи. Даже и студиото им в бивша фабрика за готварски печки в Амстредам прилича на кабинета на алхимик или на популярните през 17-ти век Wunderkammer – сбирки от всякакви странни предмети.

В портфолиото си имат мащабни инсталации за световни брандове като Fendi, Max Mara - Sportmax, Hermès, Droog, Nodus rug, Lexus, Flos и други. От септември тази тодина двамата ще оглавят като преподаватили новата специалност GEO-DESIGN Master в Design Academy Eindhoven.

Продуктите на Formafantasma са в музеи като MoMA в Ню Йорк, лондонския музей на Виктория и Албърт, нюйоркския Метрополитен, чикагския Институт по изкуствата, музея МАК във Виена и други. Имат множество награди, а световни авторитети като Паола Антонели и Алис Раусторн – едни от най-уважаваните критички в областта на дизайна, поставят студиото сред избраните, които според тях ще оформят бъдещето на световния дизайн.