6 Април, 2020

Саche Atelier: „Най-важното е да сме спокойни“

от Цветана Шипкова

Cache Atelier - познаваме ги като едно от най-успешните български архитектурни студиа през последните години. Радваме се на нестандартните им проекти за офис пространства, еднакво креативни в София, Пловдив, Стара Загора, Мадрид, Дубай, Лос Анжелес...Мила Иванова и Цветомир Павлов винаги намират успешния баланс между функция и визия, и никога не се повтарят в творческите си решения. С удоволствие сме работили с тях по някои от проектите им, а днес когато всички сме затворени вкъщи, ги попитахме как се справят с извънредната ситуация.

Какво се промени в работата ви при новата ситуация?

Работата ни е изключително динамична. Свързана е с множество срещи и телефонни разговори, също и с посещения на обекти. Двамата често работим на различни места - колкото в офиса ни, толкова и от къщи, от заведение, от офиса на клиент. Имаме нужда само от лаптоп, тефтер и телефон - това е офисът за нас. Комуникацията с хората, с които работим в реалния ни офис, често се води в онлайн платформи за планиране на проектите и cloud услуги, така че home office ситуацията не е нещо, което е създало голям дискомфорт за нас. Разбира се, липсва ни възможността да посещаваме обектите си постоянно. Опитваме се максимално да ограничим ползването на транспорт и по принцип използваме всеки шанс за предвижване пеша - това е нещото, което ни липсва най-много.

Какво ново възприехте като подход при променените условия?

Новият фактор е, че сега към работното ни ежедневие се добавят онлайн обучение и повече занимания с децата ни. Налага ни се да съобразяваме графика на онлайн срещите и дискусиите ни с дистанционното обучение на големия ни син и постоянните занимания с малкия. Децата винаги са били част от работата ни - идват на обектите ни, виждат какво и как работим вкъщи, и за щастие за тях това не е нова ситуaция. Малко по-сложно е от чисто организационна гледна точка, но си има и своите забавни и положителни моменти.

От опита си досега какво бихте препоръчали на своите колеги, които са в същото положение?

Според нас - най-важното е хората да са спокойни. Работата ни е свързана предимно с международни корпоративни клиенти и сме пряко зависими от общата бизнес ситуация в света. Ясно е, че в момента има забавяне и изчакване. Неяснотата е най-лошото в случая, но смятаме, че това е нещо, което всички заедно ще преодолеем.

От чисто практична гледна точка бихме препоръчали всички да опитат да гледат на ситуацията от положителната й страна - да оценят допълнителните моменти със семейството и възможността да правят и опитат нови неща. Така или иначе сега нямаме възможност да влияем по-друг начин, освен да събираме сили за времето след като премине всичко.

А от гледна точка на работно ежедневие - продължавайте по същия начин и не сядайте да работите по пижама :) Отделяйте и поне половин час за физически упражнения. Например нова ситуация за нас е възможността да правим йога упражнения цялото семейство едновременно - нещо, което едва ли би се случило в нормалното ежедневие. Смятаме че всички сме в една и съща ситуация и хората показват разбиране - това, че детето ти може да покаже на колегите в конферентната връзка какво е оцветило, не е страшно и повечето хора го приемат с усмивка.

Как се развиват текущите ви проекти?

За щастие почти всички наши клиенти насърчават и поощряват работата от вкъщи към момента. Ясно е, че малко или много ефективността пада - но това не е най-важното сега. Ясно е и че със сигурност бизнесът им страда, но е чудесно, че поставят здравето на служителите си на първо място.