19 Февруари, 2020

Лука Никето

от Цветана Шипкова

Италианският и скандинавският дизайн са двата колоса в северния и южния край на Европа, които символизират образа на нашия континент пред света. Имат равен по сила креативен заряд и влияние, но са много различни по своя подход, стил и начин на мислене. Има обаче човек, който  е успял да обедини в работата си двата полюса на европейския дизайн, и той се казва Лука Никето.

Роден на остров Мурано в лагуната на Венеция, където дядо му е работил в стъкларска фабрика, а майка му е била художничка върху стъкло, той буквално расте между стъкларските пещи. Учи индустриален дизайн във Венецианския университет IUAV- един от най-старите в Италия, и още докато е студент, обикаля с колегите си големите стъкларски фабрики и предлага рисунките си, наблюдава как работят майсторите от Мурано. Познанието му за процеса на обработка на стъклото ще се окаже решаващо в бъдеще, когато казва, че „дизайнерът може да постигне всичко със стъклото, ако уважава материала и хората , които работят с него“.

Естествено, започва с проекти за стъклени вази още през 1999, една от които веднага става бестселър и е в прозводство и до днес. Основава собствено студио през 2006 и бързо се налага като един от най-активните и търсени млади дизайнери в Италия. През 2010 за пръв път има шанса да работи в Скандинавия и веднага оценява различния подход – първият му проект е отхвърлен, защото е прекалено голям, поглъща много материал и е труден за транспортиране. Тогава се вдъхновява от едно видео на Бьорк, където тя играе робот, и предлага своя Robo Chair – деконструиран стол, изцяло в техно-естетиката.

През 2011 отваря втори офис на Nichetto Studio в Стокхолм и от тогава дели времето си между родната Венеция и Скандинавия. Лука Никето обича да работи в сътрудничество и е лишен огромното его на много от сегашните известни дизайнери. Приема поканата на млада китайска дизайнерка, образована в Европа, да стане арт директор на китайска компания, която иска да запознае растящата средна класа в страната си с добрия съвременен дизайн. Проектира за тях както мебели, така и цяла серия шоуруми в различни градове. „Партньорите ми в Европа не бяха много щастливи от това решение, но аз смятам, че трябва да се създават мостове и да се показва какво е добър дизайн, за да може да се прави и в Китай, а не само да копират нашите продукти с много по-лошо качество. “  В последните години Лука Никето се завръща към вечната си любов – стъклото, първо с една зрелищна инсталация в Милано по време на Салона през 2017, а след това и със серия от изложби и инсталации в други градове.