5 Февруари, 2020

Защо добрият дизайн е универсален

от Цветана Шипкова

Един разговор с двама талантливи български интериорни дизайнери, с които СКЛАДА има удоволствието да работи от дълги години, повдигна въпроса за значението на добрия дизайн и умението ни да го оценяваме. Те разказаха, че след дълги усилия по трансформацията и обзавеждането на апартамент с много заложени проблеми, резултатът се е получил толкова органичен и естествен, че някои от коментарите са били: „Много е хубаво, сякаш винаги е било така. Но какво толкова сте направили?“. Всъщност в това леко пренебрежително изречение е скрит най-големият комплимент – „сякаш винаги е било така“.

Това означава, че архитектите са успели да разкрият вътрешната логика и скрития потенциал на апартамента, извадили са го на показ и са го обзавели по най-добрия възможен начин. Тази естествена хармония не се хвърля толкова силно в очите, както когато в интериора има зрелищни и ефектни решения - така търсения напоследък Wow ефект. Те обаче често се правят повече за да задоволят егото на проектанта и да демонстрират възможностите на фантазията му, отколкото с грижа за бъдещите обитатели на пространството.

Дизайнът на нашите архитекти е бил продиктуван от търсенето на единствено възможното най-правилно решение, когата нещата сакаш сами застават на местата си, за да останат там с години. Защото когато един интериорен проект е добре направен, той остарява красиво и остава като стойност извън времето. Именно това е силата и красотата на добрия дизайн, каузата, за която в СКЛАДА работим от години, залагайки на истинските стойности в мебелите и интериора.  А като илюстрация на различните възможни подходи ви показваме кадри от интериори, проектирани от един от най-интересните съвременни дизайнери – визионера Ив Бехар, включително и неговия собствен дом в Сан Франциско.