• СКЛАДА – впечатляваща селекция, професионален подход,коректност.
  С грижа и умение екипът на СКЛАДА избира най-доброто от света на мебелния дизайн, за да го достави на своите клиенти , с лекота и всички гаранции.
  С нашата професионална подкрепа можете да изградите перфектния дом , като  уникално пространство , направено специално за вас.
  Защото :
  *сме вдъхновени от дизайна , обичаме този пъстър и многолик свят , наситен с обич към живота и човека.
  * се занимаваме с тази дейност от вече три десетилетия.
  * сме се посветили на това да търсим и намираме най-интересните продукти ,създадени по всички краища на света.
  *ценим и уважаваме твоите мечти и разбираме твоите нужди.

14 Август, 2019

Неповторимите мебели на EDRA

от Цветана Шипкова

Те произвеждат най-удобния диван и най-неудобния стол на света, експериментират с непознати дизайнери и не се колебаят да отделят седем години за разработването на нов пълнеж за тапицирани мебели. Те са EDRA – емблематично име в италианския и световния дизайн, един от брандовете, с които СКЛАДА работи от години. Неотдавна имахме шанса да посетим централата им в Тоскана, където през 1987 Валерио Мацей основава фирмата. Той създава философията на  EDRA заедно с легендарния й арт директор Масимо Мороци – един от „радикалите“ в италианския дизайн през 60-те и 70-те години. Компанията застава в авангарда на мебелното производство Made in Italy, като съчетава интереса си към новите материали и технологии с използването на традиционното занаятчийско майсторство. Така се ражда уникалният подход на EDRA – ‘High Tech–Hand Made’. Ексцентричната компания не се подчинява на модата на деня и остава винаги разпознаваема и независима, което я превръща в световен лидер. Мебелите й, които не могат да бъдат сбъркани с други, влизат в музеите на дизайна и стават колекционерски обекти. Покупката на продукт на EDRA е една от най-сигурните инвестиции в дизайн, която човек може да направи днес.

Компанията не се бои да залага на непознати дизайнери и никога не греши. Още през 1988 – година след основаването си, EDRA произвежда колекция дивани, проектирани от Заха Хадид, която все  още няма нито една построена сграда. През 90-те години избира двама неизвестни бразилски дизайнери – братята Фернандо и Умберто Кампана, които създават за нея серия от знакови мебели, която започва със стола Vermelha, направен от 500 метра усукано въже.  Следват легенди като столовете Favela, произведен от отпадъчен дървен материал и Corallo – от метална жица, който, въпреки пословичното си неудобство, влиза в колекцията на музея MoMA в Ню Йорк.

Но най-силната страна на EDRA са фантастичните им дивани. И тук се появява друго важно име на дизайнер – Франческо Бинфаре. Именно той е създателят на най-многофункционалния и гъвкав диван в света – моделът Flap, който прави истинска революция през 2000 година със своите „умни“ съставни части. Днес към него са добавени още няколко проекта на Бинфаре – моделите Essential sofa, Standard sofa и най-ексцентричният от всички – вдъхновеният от полегнала върху леден блок полярна мечка Pack. Специално за диваните на Франческо Бинфаре е разработен патентованият от EDRA материал Gellyfoam® - изключително мек и създаващ неповторим комфорт за седящия.  За нас от екипа на СКЛАДА беше вълнуващо преживяване да се докоснем  до прототипите на тези прочути мебели и да се запознаем отблизо с подробностите на производствения процес, където всеки диван се завършва ръчно от най-квалифицирани майстори. Затова с още по-голяма убеденост препоръчваме продуктите на EDRA – уникално съчетание на съвременен дизайн, висша технология и ръчна изработка.

 

Проекти